lauantai 3. elokuuta 2013

Treenivinkkejä! Saa käyttää mut ei oo pakko hei... ;)

Aluksi ohjaajan on mietittävä aina liikkeen kriteerit. Miltä haluan liikkeen näyttävän? Jos ei tiedä mitä haluaa ei voi myöskään kouluttaa koiraa. Kriteerit päätettyään koiralta kelpuutetaan vain kriteerit täyttävä suoritus. Ei sinne päin!

Koiran on opittava kuuntelemaan ohjaaja eikä oletettava asioita! Rikotaan paljon liikkeitä/ tehdään erilaisia versioita jottei liikkeistä tule kaavamaisia -> koira terävöityy.

Treeneissä liikkeiden vaikeutta venytetään äärimilleen jotta koe tilanne tuntuu taas helpolta. Ei saa pelätä virheitä eikä torua koiraa vaan palkita koiraa yrityksestä!

Koiran on opittava kuuntelemaan. Liikettä saa jatkaa niin pitkään täysillä kunnes ohjaaja toisin ilmoittaa.

Avainsanat: KUUNTELU, YRITTELIÄISYYS, ASENNE, ITSELUOTTAMUS

Enemmän palkkaamattomuutta suorituksiin. Liikkeiden ei tarvitse aina tavallisia vaikka tekisikin palkatta liikkeitä. Jos halutaan palkata, palkataan kesken liikkeen josta kuitenkin suoritetaan liike loppuun. Liikkeiden välit kisamaisesti ja palkka esim vasta seuraava liikkeen aloituksen "käsky" sanan jälkeen.

Opetetaan koiralle että toko on "vakava" asia. Liikkeet on kivoja mutta toko on työtä eikä "humppailla" liikkeitä. Palkattomuudessa myös palkkaus välillä vain kehän ulkopuolella.

Korkea vireiselle koiralle opetetaan sana joilla vire saadaan alas. Vastaavasti voi myös opettaa sanan joilla koiraa voi nostaa tarvittaessa.

Tokossa koiralla on koko ajan tehtävä, oli se sitten paikalla olo tai luoksetulon jättö. Koiran pitää haluta saada suorittaa kaikki sille annetut tehtävät. Koirassa tärkeää asenne ja yritteliäisyys.

Kuuntelutreeneissä ei koiralle saa suuttua-> yritteliäisyys sekä itsevarmuus katoaa.

Kaikenlainen ääntely on kiellettyä!! -> suorituksen keskeyttäminen välittömästi! Epävarmuudesta johtuvassa ääntelyssä treenit suunniteltava niin että koira onnistuu -> itseluottamus kasvaa.

Kerro koiralle mikä liike tulossa, luo koiralle turvallisuuden tunteen ja tietää mitä ollaan tekemässä.

Sitten erilaisia rikottuja treenejä/häiriötreenejä:

Koirat tiiviissä ringissä, omaan tahtiin käsketään maahan/sivulle, myös jätetään koirat omaan tahtiin ja kierretään muita ringissä olevia koiria. Rivissä joka toinen käskee maahan/ sivulle. Sama jonossa.
Jokatoinen koira nenä samaansuuntaan paikalla olossa. Jonossa lähekkäin paikalla istumista, Koirat ringissä, ohjaajat edessä-> appari kutsuu, houkuttelee, käskee koiraa maahan tms..Koirat paikalla makuussa ihan liki toisissaan. Pienessä ringissä seuruutetaan koiria.

Paikalla oloissa: "vedetään" koiraa hihnasta, kutsutaan, houkutellaan, pyydetään, käsketään, kannustetaan yms..

Seuraamisessa paaaaaljon yllätyksiä: pyörimistä, peruuttamista ilman pysähdystä, sivuaskeleet ilman pysähdyksiä, peruutetaan ympyrällä, tempon muutoksia.. Koiran tulee haluta olla vas. jalan mukana.. mitä sitten tapahtuukaan!
Jos koira edistää seuraamisessa kerrotaan sille että se on iso virhe. Seuraa.. höpö,höpö ja palataan aina lähtöpaikkaan. Seuraamiskäksyllä oltava merkitys, esim kontakti. Kun sanaa käytetään koiran on otettava vaadittava kontakti.

Luoksetulon seisominen opetettava todella hyväksi ensin läheltä. Sitten siirretään kauemmaksi. Ei suosita kiertoa sillä koira oppii äkkiä tekemään hyvät pys. kierron kautta mutta ei tee suorissa luoksetuloissa yhtä hyviä. Kahden ihmisen välin juoksutus tms.. muu missä koira tulee suoraan kohti ohjaajaa. HUOM! pitää juoksuttaa paljon läpi!!

Maahanmenoissa opetetaan koira juoksemaan täysillä ensin kyykyssä olevan ohjaajan käteen missä nami. Namille juoksemiseen lisätään käsky maahan. n. 50 toistoa ja kokeillaan pokkana liikkeessä.

Jättö on myös tehtävä. Vapautetaan kesken matkan. Käsketään istua yms.. Koira koko ajan kuulolla!


Ruutu/nouto kuuntelutreeni. Lähetetään koira ruutuun. Heitetään noutokapula ruutuun päin ja käsketään noutaa. Heitetään noutokapula uudelleen mutta käsketäänkin ruutuun. Myös pysäytykset/eriasennot (istu,maa) ennen "lähetykseen" saapumisen määränpäätä opettavat koiraa kuuntelemaan!! Näitä paljon! Koira ei oleta vaan on aina skarppina. Jos koira kuitenkin noutaa vaikka huudetaan esim seis. lähdetään koiran perään ja keskeytetään liike. Samoin kuin jos liikkeessä pääsee ääni!

Kaukoissa palkataan myös odottamista. Vaihtokäsky esim seiso- odotetaan ainakin 20sek josta sitten palkka, jos koira alkaa tarjoamaan höp,höp.. Odotusten palkkaaminen kasvattaa sen arvoa.  Käytetään myös hämy sanoja, soossi, iskä, pekka.. Koiran pitää erottaa käsky/hämysanat. Treenataan myös odotusta josta seuraa "hengenveto" koira ei saa olettaa ;)

Kaukoja myös selkä koiraan päin/sivuttain koiraan päin. Koiran tulee tehdä vaihdot myös "pelkällä" äänellä.

Ohjattussa merkkiä myös niin että kapulat on ihan kiinni merkissä. Keskikapulaa voi myös esitellä ja "härnätä" koiraa. Kuitenkin koiran haettava oikea/vasen. Keksikapulan voi heittää koiran yli sen ollessa merkillä ja edelleen haetaan oik/vas. Keskikapula on yhtä kiva kuin reunatkin. Sitä ei vaan koskaan haeta.

Tunnarissa aina paljon toistoja-> näin koira oppii parhaiten! Opeteaan tarkka haistelu. Kapulat lyhyillä väleillä, enemmän kuin 6. Kapulat kasassa.

Jonossa koiran on aloitettava aina alusta saakka. Jos ei aloita kutsutaan pois. Namin voi laittaa avuksi. Samoin jos koira menee reilusti yli omasta otetaan koira kapuloilta pois. Jos koira tuo väärän otetaan se pois ja lähetetän uudelleen.

Aloitetaan liike niin että itse ollaan lähellä kapuloita ja kasvatetaan matkaa liikkeen varmistuessa.

Varmalle koiralle tehdään "källejä" missä appari seisoo tunnaririvin päässä ja oma on laitettu apparin kengän taakse "piiloon". Koira siis näkee vain omat. Koira lähetetään kapuloille ja annetaan itse ratkaista "ongelma" näin nenän käyttö tarkentuu ja koira keskittyy kapuloille menossa.

Tunnari leikki: Jokainen ohjaaja vie oman samaan riviin. Näin saadaan jokaiselle oma+esim 5 vierasta hajustettua kapulaa. Kukin koira lähetetään rivistä vuorotellen hakemaan oma. Oman tuodessaan se palautetaan takaisin riviin jotta muillekin saadaan tasapuolinen tilanne. Jos koira tuo väärän laitetaan se uudestaan kapuloille.

Hyppynoudossa sekä koira että ohjaaja pois hyppylinjalta. Heitetään kapula ja koiran on poimittava hyppy sekä mennessä että tullessa!


Kuuntelutreeniä niin että on kaksi ruutua, koira ohjataan esim. noutoon, kaukot, hyppy ja sitten vas. ruutuun ja tunnari ja sieltä oik.ruutuun. välillä voi ohjata myös ruutujen keskelle. Ohjaajan on ratkaistava itse kuinka koiran ohjaa.  Kuuntelutreenit kasvattavat koiran keskittymistä kisatilanteessa, kun treenitilanteesta luodaan vaikea niin koiralle on helpompaa kisoissa. -> saadaan koiran itseluottamus kasvuun! Osaan nämä!

Kun koiralle merkkuutetaan liikkeitä sitä ei päästetä jatkamaan huonolla ilmeellä. "Kyttäys"/painuminen yms.. pois. Myöäskään kisanomaisissa treeneissä ei sallita huonoja suorituksia vaan ne korjataan.

No tässä nyt jotain mitä muistuu mieleen :DEi kommentteja:

Lähetä kommentti